Titel: Då kon fått bogen ur led.

Meddelare: Änka Maria Åslund  År: 1915

Socken/stad: Bjärtrå  By/kvarter: Slipsta, Marieberg

Då en ko fått bogen ur led har man brukat bota det sålunda: Man lägger först vänstra handen på jorden och skär ut med en kniv tovan, som man täcker med handen. Sedan skär man ut likadant för högra handen, så för vänster fot och sist för höger fot. Kniven skall föras motsols och torven skäras ut så att det blir fingrar och tår på den. Med dessa torvor stryker man efter kons ofärdiga lem uppifrån och nedåt med jordsidan och tre gånger med varje torva. Men det är viktigt att man håller noga reda på vilken torva man tog upp först, ty med den skall man börja. Sedan läggas torvorna ned på sina platser.