Titel: Också en botare

Meddelare: Skomakare Jonas Skoglund  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Ås

Det var på Fantskog under patron Vikners tid. En häst blev sjuk och då skickade de bud på en klok gubbe ifrån Mäland. Han hette Jon Jansson. Då han kom, skulle han ha en flaska med litet brännvin - och med detta gick han i stallet för att laga hästen. Emellertid hade Vikner sagt till en av drängarna att gå till stallet och gömma sig, för att se huru Jon bar sig åt. Ja, Jon kom dit, tog korken ur flaskan och sade: "Skål på dej, Brunte, men int får du nå!" och så satte han flaskan till munnen och drack ur den. Mera gjorde han inte.