Uppteckning nummer LMV-N23a

Titel: Stäm - vatten.

Meddelare: Födorådstagare Per Vestin  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Edånger

Om man hittar en trädgren som vuxit i krok så att den bildar ett hål, tar man vara på den. Då nu en häst får pisstämma, tar man en skopa vatten och häller genom detta hål och låter det rinna i ett kärl. Så häller man samma vatten två gånger till. Men man skall se till, att man varje gång tar det undre kärlet tillbaka motsols. Detta är ett medel, som använts sedan uråldriga tider. Det gives djuret in. Vattnet kallas "stäm - vatten" och träet, som användes, "stämträ." I st. för stämträet har somliga använt skruvmuttern i löparen på en spinnrock.