Titel: Medel mot stämma

Meddelare: Änka Anna Greta Dunder  År: 1916

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Stenberg

Då en ko eller häst har "stämma" botar man den säkrast på detta sättet. Man tar ett stycke trä, som det är ett självväxt hål i. x) Detta lägger man över ett tomt fat. I ett annat fat har man starkt kaffe eller dricka med nio "ûddar" (nålar eller sylar) i. Denna vätska jämte "ûddarna" häller man nio gånger genom hålet i trästycketväxelvis ur ena fatet i det andra. Sedan slår man medlet på en flaska och ger djuret in tre gånger med en liten stunds mellanrum mellan varje gång. Jag har hjälpt många på det viset.

_________________________

x) "Ko - ju": av kåda. -