Titel: "Nålsalt".

Meddelare: Hustru Inga Gavelin  År: 1918

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Solberg

Min far, som var från byn Sunnersta här i sn. brukade laga till s.k. "nålsalt". Han tog i en kopp nio nypor salt, filade i detta spånor från nio nålar samt från guld, silver, och mässing. Slutligen blandade han i litet kvicksilver. Då han tillredde detta, var han alltid för sig själv. Förmodligen läste han därvid något, men vad det kunde vara, vet jag ej. Det färdiga saltet lades in i ett papper, som ej fick öppnas, utan det skulle helt och hållet stoppas nergenom halsen på ett djur, som fått i sig "nåla". Det tros, att metallerna i saltblandningen skall söka sig till nålen och fästa sig på dess spets, så att den ej kan göra djuret illa.

_______________
Anm. I den gård, där jag vid detta tillfälle var, hade man ett sådant "nålsalt" på lager, ifall det skulle behövas, och just i dagarna har en 50 årig gumma, som "botar" kreatur, utverkat löfte av mig att jag skall skaffa henne en bit äkta silver, som hon skall använda mot "nålar". Mången gång torde man ge djuren "nålsalt", då åkomman är någon helt annan, ty det är väl inte så lätt att alla gånger ställa rätt diagnos. L.Jn.