Titel: Trodde ihjäl geten.

Meddelare: Änka Katarina Lindkvist  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Brunsnyland

Det är en gumma i Banafjäl i Grundsunda, som är mycket vidskeplig och tror, att någon "förstört" (förtrollat) hennes kreatur, så fort det blir något litet fel på dem. En gång var det en spjuver, som sade till henne: "Nu skall jag trolla ihjäl den där "storgeta" för er". Han kunde inte det allra minsta, men gumman trodde så starkt, att geten "stötte" överända, "skväla till" och dog på fläcken. Och detta lär verkligen vara sanning, för en måg till henne har talat om det i Smedsbyn för inte alls länge sen.