Titel: Tre torsdagsnätter i ladugården.

Meddelare: Födorådstagare Johan Erlander  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Ärsta

Det var på den tiden, då vi hade det som mest bägt och bännigt i ladugården. Systermin, som då hushållade för mig, hade hört sägas, att de osynlige helst brukar ska vara i farten på torsdagsnatten mellan kl 12 och 1. Om det nu är på tok i ladugården, och de osynlige rår för det, så skall man få reda på det, om man ligger där tre torsdagsnätter å rad. Hon gick dit en torsdagskväll och bäddade åt sig i gången. Joho! Mellan kl. 12 och 1. blev där oroligt. Hon kände tydligt huru de drog i täcket åt henne och kändes försöka flytta fötterna på sidan. Hon låg i vägen för dem. Andra torsdagsnatten var de osynlige mera närgångna. Då trevade de i hennes ansikte. Tredje torsdagen råkade de till att vara skärtorsdag. Korna låg allesammans, och det var så tyst och stilla som i graven. Men så fort kl. slog 12 flög vartenda kreatur upp på en enda gång, och korna råmade och levde så att det hördes som de ämnade sig framöver bygget. Då blev syster rädd och sprang därifrån. - Jag tror alldeles bestämt, att det var någon av mina ovänner, som passat på och strött dödmull i ladugården så att de osynlige for och sökte efter den.