Titel: Bränd baraskit.

Meddelare: Paulus Norling  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Våijen

Jag var väl en 10-11 år. Då var här i byn två grannar, som låg i ständigt krig med varandra. En av dem hette Jon Jansson och den andre Jon Karlsson. Det var förstås mest käringarna, som höll ihop. De stal ladugårdskvastarna av varandra och gjorde sattyg med dem på varandras kräk. Så var här "bjära" på den tiden. Den såg ut som ett mörkt ullgransnystan och var så pass stor som en knytnäve. Den där gjorde en skada som var rasande. Han sög upp stora sår på kolåren, och så tog han förstås också mjölk ur dem. Till slut blev Jon Jansson rasande och tog bjäraskit och ställde till att brände den i korsvägen nedanför Jon Karls. Då kom Jon-Karls Märta springandes ner till honom, och hon var så tindrande elak och sparkade omkring elden för honom, så att han måste sluta, men han fick ju se, vem som rådde om bjäran. De höll ett falit liv.