Titel: Baran

Meddelare: Nils Erik Söderqvist  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Sörgård

Det var förr i tiden mycket tal om "baran." Den tillverkades sålunda: Man tog nio olika slags färgat ullgarn och nystade det i bastan tre torsdagskvällar å rad. I det nystanet skulle det också vara naglar av den, som gjorde den, och tre bloddroppar ur hans vänstra lillfinger. Då baran var färdig, kastade man den ut genom bastugluggen och sa: "Du skall för mig på jorden trilla, och jag skall för dig i helvetet brinna." Därpå sa man till, vad han skulle draga för nånting, och strax rullade den iväg och drog det åt sin ägare, så länge denne levde. - Där gammalt trä ligger och ruttnar brukar det komma upp som ett gult, tjockt skum ur jorden. Detta har folk kallat "baraskit," för de har trott, att baran skall ha lämnat detta efter sig. Det säges, att man kan få se, vem som rår om baran, om man tar och bränner den där "baraskiten" med nio olika slags ved. Då skall ägaren vara tvungen komma tillstädes. Jag har hört många, som påstått sig ha sett baran. Den liknade ett grått ullgarnsnystan och rullade fram med stor hastighet. - De trodde att baran sög mjölken ur korna. Då en ko fick liggsår på låren, som det ju kan inträffa, så sa de, att hon var "barasugen." Den där tron är nog inte alldeles utdöd än.