Titel: Baran.

Meddelare: K. Brundin  År: 1915

Socken/stad: Häggdånger  By/kvarter: Rogsta

De berättar, att det var en gumma i Rogsta som hade baran. Då en ko kalvat satt hon en kopp med råmjölk i ladugården åt baran. Grannarna misstänkte, att hon hade baran. Därför damlade de nio slags ved och eldade i en korsväg och brände skit, som de hittat efter baran. Då man gjorde detta, skulle piska med ett ris i elden och tänka starkt på baraägaren skulle få lov infinna sig. Det berättas, att den där Rogsta gumman också måste komma springande och då bar hon mjöllådan med sig, för hon hade just hållit på koka mat. Det där skulle ha inträffat för en 80 år sedan.