Titel: Bränd baraskit.

Meddelare: Födorådstagare Per Olsson  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Grötom

Medan jag var barn och var hemma i Lövvik påstods det, att en gumma där i byn hade "baran." Flera pojkar påstod, att de hade sett den. Den såg ut som ett stort nystan av grått ullgarn. Det fanns på flera ställen ett gult ände som tjock grädda pålag. De sade att detta var "baradynga." Nu var det en, som tog sig före att bräna den där. Han samlade ihop nio olika slags skog (ved), gjorde upp eld i en korsväg inne i byn och brände baradynga, som han hittat. Mycket riktigt kom också den där misstänkta gumman och frågade, vad han gjorde, men det kunde ju vara tillfällighet.