Titel: Bjäran.

Meddelare: Fiskaränka Märta Sofia Bergner  År: 1915

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Ulvöhamn

Det talades förr i tiden mycket om, att folk hade "bjäran". De gjorde den av vadmalsefsingar så att den såg ut som ett nystan. I detta var inlagt en oblat, som man smusslat undan vid nattvardsgången. Så skulle de visst också ha i den tre droppar blod ur sitt vänstra lillfinger. och säga till vad han skulle dra. - Det var en gumma på ett ställe som höll på sända iväg bjäran. En annan gumma stod på lur och passade på säga, att han skulle dra dynja. Han gjorde det också så att det var rent falit otrevligt. -De har sagt, att det inte går frakta bjäran med sig över vatten. Det var ett bondfolk på Mjällomslandet, som skulle flytta till Nätra. De rodde förstås sina tillhörigheter, men bjäran måste fara landvägen omkring. - Ur gamla trästockar brukar det växa fram en gul svamp. Det är somliga, som tror, att detta är "bjäradynja", och de är så dumma, att de tror de skall kunna tvinga fram den som rår om bjäran genaom att piska den där dynja med nio olika slags ris.