Titel: Bränd bjeraskit.

Meddelare: Hemmansägare Per Ullberg  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Utanskog

Det är nu en 70 om inte 80 år sedan. En farbror till mig tjänade hos gästgivaren i Docksta. Där for "bjeran" och dyngde överallt. Till slut blev gästgivaren arg, och så skickade han faarbror att ta nio olika "vedslag" (träslag) från nio byskogar. Av denna ved gjorde han en eld i brännhuset, och så tog han bjeraskit i en fingerborg och kokade den över den där trollelden, för att han skulle få se, vem som rådde om "bjeran". Det dröjde inte heller länge, förrän en gumma, som de kallade "a Hägglunds Kari", kom och tittade i dörren. Hon hade en tvage i handen, ty hon hade hållit på tvätta mjölktrågen, och det hade blivit så bråttom för henne, att hon inte fått tid kasta från sig tvagen. Inte långt därefter blev hon tokig, men sen syntes aldrig mera någon bjeraskit i Docksta.