Titel: Om "bjeran"

Meddelare: Hemmansägare Anders Strandberg  År: 1917

Socken/stad: Arnäs  By/kvarter: Ström

Förr i tiden hade de stark tro på "bjeran." Denne drog mjölk och grädde från grannarna till sin ägare. "Bjeran" skaffade man sig sålunda: Då man gick till nattvarden första gången, smusslade man undan oblaten och förvarade den. Så skar man sig i vänstra lillfingret, tog ut tre droppar och begöt oblaten därmed. Sedan skulle oblaten omnystas med något, men varmed det var, minnes jag inte nu. Så skulle man säga till "bjeran" ungefär så här: "Jag har gett dig blo', fan ska ge dig mo' du skall för mig på jorden springa och jag skall för dig i helevetet brinna" Nu blev det liv i Vid ett sådant tillfälle var det en hustru från grannskapet, som gömt sig i närheten, och hon passade på och sade, att han skulle dra skit och dynga, och det gjorde han också, så att de höll på bli alldeles rådlösa där i gården.