Titel: "Överkuvad" att tro på vitra.

Meddelare: Hustru Anna Erika Ersson  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Båtas

Per Ingels'n i Sörfor (Sörförs) blev bara elak, då någon talade om, att han "vorte för" sånt där övernaturligt, vittra å tåcke där. Men till slut blev han "överkuve", så att han sedan aldrig la sig emot, då någon berättade om dylikt. Jo, de hade Erik Ols Tilda till jätare. Nu var det en dag Per Ingels'n gick från Holmsjön och skulle hem till öst till byn. Då fick han se hela sin kräkhop ligga mitt i vägen och vila middag och a' Tilda satt på en sten på sidan vägen och sydde på ett vitt kläde. Skällkon låg så alldeles mitt i vägen, att han måste gå kroken förbi henne. Inte kom han sig för att tilltala Tilda utan fortsatte som han hade det. Men på kvällen blev han brydd, för då kom Tilda med kräken från Hägdahållet. Hon hade alls inte varit västerut på dagen. Men då blev han "överkuvad", n' Per Ingels'n.