Titel: Bjäran.

Meddelare: Hustru Anna Karolina Jonsson  År: 1917

Mamma min ahde sett bjäran. Det var i hennes mors hem i Lomsjön i Åsele. Hon var bara lillflicka då. Bjäran kom ut ur mjölkboden. Dörre4n, som var säkert stängd, lyftades upp. så att han slapp ut och sen hoppade han på ett ben och ut genom ett hål i gärdesgården. Det blev bjäradynga överallt i gårdarna i Lomsjön. Så var det ett par pojkar, som hittade på att de skulle ta och bränna "bjäradynga" så skulle de få se, vem som rådde om den. De ställde till i smedjan, men de var väl inte så värst modiga, för de stängde dörren om sig. I härden lade de en smidestång och eldade den alldeles röd. De skulle ha den att nypa käringen om näsan med, då hon kom. Då de började bränna bjäraskiten fick de höra en kvinna stå och jämra sig utanför dörren. "Å Herre Gud!" ropade en av pojkarna till. "Det är ju mamma!" Då fick de bråttom att krafsa det där ur elden, och då slapp käringen lös och kunde gå därifrån.