Titel: Att dräpa bjäran.

Meddelare: Födorådstagare Karl Jonas Lindberg  År: 1917

Socken/stad: Dorotea  By/kvarter: Risbäck, Lillånäset

Mikael Blom i Havsnäset hade varit utsatt för att det blev så mycket "bjäradynga" omkring husen hos honom. För att få reda på, vem som rådde om bjäran, jorde han, som han hört av de gamla. Han tog bjäradynga och låste in den bakom sju lås. Tredje torsdagskvällen skall "bjäramor" må komma. Då vill hon nödvändigt köpa något, men det skall man ej låta henne få, så dör bjäran för henne. En av hans närmaste grannhustrur kom mycket riktigt och ville köpa ett halvt skålpund smör, men hon fick inte. Sedan slapp de se bjäradynga mera där.