Titel: Ett misstänkt folk.

Meddelare: Backstugesittare E Jönsson  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Norrgidsjö

Det är en 35 eller 40 år sedan. Jag bodde då på sörsidan sjön. Då kom det flyttandes dit ett folk från Arnäs och köpte sig ett torp. De var beskedliga och snälla, men ändock var det inte, som det skulle vara med dem. Det är då säkert. - Kor, som kommer från en annan trakt, brukar ju gå och "trå" och illtrivas ett tag, men deras kor gick så beskedligt från första dagen, som skulle de ha gått på skogen i sju år förut. - Förut hade vi inte sett "bjeradynga" där i byn, men nu blev det fullt av den kringa alla husen. Varifrån kom den, tro, så där på en enda gång? - De ägde inte mera än två kor, men ändock hade de fulla mjölkstolarna med mjölk beständigt och de rymde 16 tråg. Det vet jag alldeles säkert för det var just jag som gjort dem åt dem. Varifrån fick de all den mjölken, tro? Alla människor var rädda för deras mjölk och smör, ty det var en allmän tro, att de hade "bjäran". Men på slutet ville det börja bli smått för dem. "Han (d.v.s.fan) tog på ta igen nästan i yttersta hållet". - Det är aldrig någon varaktighet med sånt.