Uppteckning nummer LMV-N29b

Titel: Två dumma bröder.

Meddelare: Skräddare Johan Backlund  År: 1916

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Överstböle

Det var en bonde, som hade två söner. Bägge var mycket dumma, så att han inte visste, vem av dem han skulle låta få hemmanet. Då beslöt han att sätta dem på prov. Han kallade till sig först den ene och frågade honom: "När skall man hugga ämbetsved'n?" "I Julfastan," svarade han. Så kallade han till sig den andre sonen och framställde samma fråga. Han svarade: "Då man hittar den." Den senare fick gården, ty fadern ansåg honom vara klokare.
Anm.
Ämbetsveden är en förvrängning av "ämnesveden" d.v.s. slöjdvirke.
"Julfastan är benämningen på tiden strax före jul. Namnet kommer sig därav, att man förr i tiden snålade in på maten så mycket som möjligt strax före jul, så att man skulle ha så mycket mera att kalasa på, då helgen kom.
L.Jn.