Titel: En upphittig gubbe.

Meddelare: Hemmansägare Karl Levi Wikman  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Flyggsjö

Det var en gubbe i Sidensjö, som var förfärligt upphittig och svår i munnen. Vid en biskopsvisitation där i socknen var han med på middagen för biskopen. Där var en hop präster närvarande, och med dem resonerade vår man gladeligen.
Förde han så samtalet in på alla de fattiga men begåvade landspojkar, som inte kunde få bli, vad de varit ämnade till, bra för att de inte kan få komma i skola och lära sig nånting. Prästerna höll med honom, att det var alldeles på tok med den delen. Gubben fortfor: "Ja, jag har då en dotterson, som är då ett falit bra prästämne. Skada, att han inte får studera!"
Men huru kunde han veta, att pojken skulle passa just till präst, undrade de. "Måtte väl synas dä", svarade bonden, "han vill bara ha och ha å ingenting bått'n". (räcker till) Vid samma tillfälle ville han, att de skriflärde herrarna skulle förklara för honom stycket i gamla katekesen, som talade om "skogsrå, sjörå, tomtegubbar med mera sådant". Skogsrå, sjörå och tomtegubbar begrep han sig nog på, men det var det där "med mera sådant", som han var inte riktigt klok på.
Vad skulle det kunna vara för andar eller anhang! - Tja, det avr inte gott att svara på den frågan så där på rak arm, mente prästerna, men finge de bara studera på den ett tag, så trodde de nog, att de skulle kunna ge besked. Bondgubben bli mycket besviken. Han hade grubblat på den där saken så rasande mycket, att han äntligen velat komma till full klarhet.
En av prästerna sade då: "Men ni som stannat för det där stället och tänkt så mycket över det, har kanske kommit till någon slutsats angående dess innebörd?" Jo, det hade han nog gjort, men det var så barnsligt och enfaldigt, att han inte ville säga det. Då blev de ivriga lite till mans och ville prompt höra, hura han tänkt sig saken. De riktigt nödgade honom till att tala om det.
Han svarade: "Jo - ja ha räkne ut dä dä skull vära na tocke herra som je (ni) prästa".