Titel: Rå vid kolmila.

Meddelare: Jonas Gradin  År: 1914

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Galantmyra

Östi Pessiberget har det varit hållet för att vara mycket konstigheter, och fritt är där inte, för det har jag själv varit ut för. Det är omkring en 40 år sedan. Jag låg däri kolkojan i Pessiberget. Det var nästa färdigt med milan. Mitt i natten vaknade jag och länge alldeles klarvaken. Bäst det var, ropade någon mitt namn, inte högt, men kort och skarpt. Jag förstod nog, vad det var, men gjorde mig ingen brådska att stiga upp, för det var, som sagt, nära färdigt med milan, och jag hade sett om den så väl på kvällen, att jag inte kunde tro, att det kunde vara någon fara. Men då flög dörren upp med en väldig skräll. Då var det jag, som fick bråttom upp och ut. Då hade det på baksidan av milan slagit sig upp ett "glugghål," vi kallar, - ett runt eldhål, som börjar utifrån kanten. Hade jag inte kommit ut i rättan tid, så hade kolen brunnit upp för mig. Det var därför jag blev åtvarnad. Det hade fallit snö på plattan, men där syntes väl inte så pass som ett musspår. Det var något underjordiskt. Det är inte alla kolplatser, som hade sånt där "rå". Man behöver bara flytta sig en liten bit på sidan, så märkes ingenting. Det brukar alltid gå bra på platser med rå. Det arbetas av de osynlige lika mycket på nätterna, som av oss på dagarna, fast vi inte kan märka någonting av det.