Titel: Underjordiske i kolkojan.

Meddelare: Arrendator Anders Jansson  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Böle

Det var en bonde i Stöde, som heter Bergman. Han talade om följande för mig: Då han var barn, var han jämte sin far och morfar i kolskogen. En natt, då de gamla låg, fick han se en man och en kvinna komma in i kojan. Mannen satte sig att snickra på ett slevämne och kvinnan stickade på en strumpa. Pojken knuffade till far sin, att han skulle vakna, men då försvann synen för honom. Det skulle var vittra. Han talade inte om, vad han sett då, för han hade hört att det inte skulle vara bra göra det, innan man först sovit.