Titel: Flyttad kolkoja - osynlige ofreda.

Meddelare: Paulus Norling  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Våijen

Då jag var en 12 á 13 år, levde här i granngården en gubbe, som hette Ol Jänesson. (Johansson). Han hade tagit upp en ny kolbotten vid Bräntberget och rest en väldig stor mila. Han hade byggt sig en vanlig kolkoja, och till ena väggen i den hade han använt en stor, jordfast sten. Det blev bara trassel med den där milan från början. Hon "gick så ont." En kväll, då han var inne i kojan, kom det in en främmande kvinna. Han misstänkte, att det måtte vara någon av de underjordiske och frågade henne, om hon frös. Hon svarade ingenting. "Är du hungrig då?" frågade han, men hon var tyst. Då lagade han till en smörgås åt henne och räckte henne med handen, men hon tog inte emot. Men så lade han smörgåsen på en käpp och räckte henne, och då tog hon den och åt upp den. Sedan sade hon åt honom: Du ska ta och flytta kojan ifrån den där stenen, för här har vi vår flyttningsväg, och det är så besvärligt komma fram, sedan du satt hit kojan." Andra dagen flyttade han kojan ett stycke. Då han på kvällen stod och höll på koka gröt, kom där ett stort smörstycke dimpande ned genom rökhålet och i grytan, men inte var där någon människa ute. Det var från de osynlige. Och sedan gick milan så särskilt gott för honom. Detta talade han själv om, så att jag hörde det.