Titel: Kolning i forna tider.

Meddelare: Arrendator Per Granlöf  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Boviken

På den tiden Graninge bruk var i gång och vi skulle kola åt bruket, gick det till på helt annat sätt än nu. På våren, sedan körföret tagit slut, gav man sig iväg in i en lämplig "grankäl" och högg ned ett stort flak skog, stort och smått över en kam, och kvistade upp träden på ett ungefär. Ett sådant avhugget flak kallades en "kolråning" (kolröjning).Där fick träden ligga och torka tills allt vårarbetet var över. Då tände man "kolråninen." All kvist och allt ris brann då upp, och stammarna blev nedsotade och kolade på ytan. Det där var bra, för det bet ingen väta på stockarna. På hösten for man till råningen och kapade upp träden i lämpliga längder. Kapningen gjordes med yxa, man "skyrade av" stockarna. Jag hade inte sett en stocksåg innan jag blev 20 år. Bruket fick allt sitt kol av oss arrendatorer, sk, "arrendekol." Allt arrende gick ut i kol. Den som hade stort hemman, att han höll två hästar, skulle kola och köra fram till bruket 140 stigar kol. För detta betalades 24 skilling stigen och för körningen 4 skilling "fjärndelen" (1/4 mil) för stigen. Men nu ville inte arrendekolen räcka till och så satte de ut ett lockbete för att få mera. För varje överskjutande stig fick man 1 riksdaler på bottnen och körde man fram till bruket 200 stigar, fick man premium en matsked av gammalt silver och dubbel körlön för hela partiet. Far min hade bara en häst och skulle därför betala bara halva arrendet eller 70 stigar. Sådana fick premiet och den andra förmånen, om de körde fram 160 stigar. Far hade kört, så att han till slut hade ett helt dussin siverskedar. Sedan jag började vara med, fick vi inte kola tall, men jag hörde sägas, att de i gamla tider kolade bara tall, för de hade fått för sig, att granen inte skulle duga kola av. Det var falit "ohull" om skogen gammalt.