Titel: Osynlige medhjälpare.

Meddelare: Hustru Maria Engblom  År: 1916

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Överstböle

Det var en gång en präst, som skickade sina bägge drängar till skogen, att de skulle köra timmer. De bodde i en timmerkoja i skogen. Den äldre drängen skulle vara husbonde. Han brydde sig inte om att köra någonting utan de låg bara hemma i kojan , åt ooch stillde hästen. Den yngre drängen manade på honom ideligen att han skulle sätta igång med arbetet , men han brydde sig inte om det. Till julen skulle de egentligen fara hem , men den äldre påstod, att de skulle hålla julkväll i timmerkojan, vilket de också gjorde. På julnatt blev det ett väldigt knakande och brakande i skogen. Där hördes vara en massa folk, som fällde träd och körde timmer. På morgonen låg det så mycket timmer nere på sjön att de, att de inte behövde göra ett handtag mera på hela vintern. Drängen hade förstått sig på att ställa sig väl med " de underjordiske" eller" osynlige" och de hade hjälp honom på julnatten.