Titel: Fan och timmerköraren.

Meddelare: Jonas Sjöberg  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Näs

Det var en, som hade åtagit sig att köra timmer åt ett bolag. Gjorde han så kontrakt med fan, att denne skulle frakta ned hela skiftet åt honom, sedan de andra körarna på skogen gjort ifrån sig. Mannen låg hela vintern i timmerkojan med sina karlar och tog hem brännvin fatvis och söp. Emellanåt for han fram och tog ut pengar hos bolaget. Inspektoren höll på med honom ideligen, att han skulle ta och köra, men han sade, att han skulle bara vara lugn. Det skulle nog bli bra med den delen. Då de andra slutat och for hem, tog det till att arbeta i skogen av något osynligt. Vart man såg, stöp träna, och ner genom vägen gick timrer som en fors. På ett litet nafs var skiftet rent och allt timret nere. Så det gick bra. Men så kom väl fan en vacker dag och skulle ha "steka" för sitt besvär. Men innan han fick ta karlen, skulle han göra ett prov till åt honom, vad han än ville. Det var så avtalat. Nu hade mannen klippt en lock av sin hustru, och han sade till fan att dra de där hårstråna räta. Fan drog och drog, men hårstråna blev bara krokigare för varje gång. "Har du mycket sådant?" frågade fan. då pekade mannen på en stor tunnsäck, som var alldeles full. Då for fan och avstod från "steka". Men - i säcken var det bara lin.