Titel: Tomten i hammarsmedjan.

Meddelare: Tobias Angermund  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Graningebruk

Det är väl mer än hundra år sedan. Då var här på bruket en brandvakt, som hette Jan Jönsson. På lördagskvällen slogs hela bruket igen. På natten fick han en gång se, att det lyste i "Västhammaren." Han gick dit och tittade genom en springa i dörren. Då fick han se "hammartomten" vara i färd med att arbeta. Han tog ut smältan ur härden med bara händerna och bar den i famnen och lade den under hammaren och högg sönder den. Me på morgonen syntes ingenting vara gjort. Me de har haft den tron, att det skall gå bra, där tomten arbetar så där.