Titel: Dödben o mull-medel vid stålsmide.

Meddelare: Tobias Angermund  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Graningebruk

Smederna här vid bruket fick sig tilldelat visst med tackjärn och kol för varje skeppund stångjärn de skulle tillverka. Lyckades de få till mera än ett skeppund av varje sats, så fick de sälja detta till bruket. De som inte fick till hela skeppundet, blev skyldiga bruket för resten. Östman smidde alltid "bort" för sig. Då tog han hem dödmull och dödben från kyrkogården och ställde och ordnade med detta bak "forma" i härden. Han trodde, att han då skulle få bättre lycka, men det fattades för honom även sedan.