Uppteckning nummer LMV-N133b

Titel: Tomten stannar hammaren

Meddelare: Arrendator Isak Johan Söderholm  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Vik

Forse bruk byggdes av häradshövding Enblom. De hade vid alla vattenverk haft det bruket att slå igen en stund mellan 12 o 1 på natten. Eljest komme det att trasslas och gå sönder. Alla vattenverk har haft sitt "rå" och detta har velat ha fred en stund mitt i natten. Enblom han gav sjutton i gammelreglerna och lät det gå dygnet runt. Men så en natt stannade verket, och det var lögn få det i gång. Då de tittade efter i hjulhuset, fick de se tomten stå där och hålla emot veven med axeln, så att det inte kunde gå. Sen var han väl glad slå igen den där timmen, Enblom också, som annat folk.
Anm.
Även vid Graninge iakttog man regeln att slå igen mellan 12 och 1 på natten. L.Jn.