Titel: Förhållanden vid Gideå bruk.

Meddelare: Födorådstagare Johan Peter Westman  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Norrgidsjö

Det var dåliga förtjänster för dem, som arbetade åt Gideå bruk på Trolles tid. Brukets landbönder skulle köra tackjärn från Husum och upp till Gideå och stångjärn ned. Då de höll sig med 2 kr. om dagen, häst och karl, tycktes de ha förtjänt mycket. På vårarna, då det var smått om foder, hände ofta, att de körde bara för att av bruket få hästfoder för dagen. Mat höll de sig själva. Bönderna kolade åt bruket på egna skogar för 1,25 och 1,50 allra högst för stigen, och då skulle de ändå köra kolen till bruket för detsamma. Jag har kört många dagar och kolat många milor på de villkoren. Så var det ända tills bruket för en 30 år sedan blev nedlagt.