Titel: Från Gideå bruk.

Meddelare: Födorådstagare Nils Josef Gidlöf  År: 1917

Socken/stad: Gideå  By/kvarter: Flärke

Per Mårtensson var bonde i Långvattnet. Han är nu död för länge sedan, men då Trolle var förvaltare på Gideå bruk, var han i sin krafts dagar - stark som en björn och förfärlig till humöret, då han blev arg. En gång hade han kört hem ett lass spannmål åt bruket nerifrån Husum. Det var ganska sent, då han kom med det, så att ingen av tjänstemännen ville bli med honom till magasinet och ta emot spannmålen, utan Per måste gå ute och vakta lasset hela natten. Då de öppnade kontoret på morgonen, kom han in dit och grälade, så att det rungade i hela huset. Trolle sa till bokhållaren att "ta ner oxpesen och lägga igen munnen på bonden". Men då bokhållaren reste sig, högg Per tag i honom och svängde honom runt i luften ett par varv och lät honom så singla iväg mot förvaltaren så att de bägge trillade utefter golvet. Innan de hann försöka komma på benen igen, hade Per kastat dem ut i förstugan och så gick han ut trampande på dem, och han hade vrålat som den värsta oxe.

Anm.
"Oxpesn" var ett på Gideå bruk m.fl. platser mycket fruktat tuktomedel på uppstudsiga och misshagliga personer. Det säges ofta ha blivit använt under Trolles tid. Det var en tjurpes, som man i färskt tillstånd sträckte ut på en bräda, spikat fast och låtit torka. Nu var den hård som en käpp, men genom att bulta den med en träklubba fick man den mjuk och smidig. Det var en fruktansvärd batong. Sådana ha förekommit lite varstans, men jag har aldrig förr hört att de använts annat än på ilskna tjurar och bångstyriga hingstar.

efter fritexten