Titel: Retat sågrå

Meddelare: Hemmansägare Karin Jonsson  År: 1915

Socken/stad: Skog  By/kvarter: Alderskog

Uppe på Gallsätterskogen vid övre ändan av Lövsjön är en vattensåg, som bönderna i Träsk och Nyland rår om ilag. Omkring 1875 inträffade där följande händelse. Det var på sommaren. De höll på såga som vanligt. Då kom där springandes en ofantligt stor råtta. En av karlarna lyckades ta fast råttan, och så kastade han den i kvarnrännan. I detsamma fick de se en ståtlig vitklädd kvinna springa utefter kanten på rännan och så försvinna som en annan dimfigur. Strax blev där ett dån och ett brak i kvarnrännan och under sågen, så attt de trodde, att hela huset skulle ramla ihop. Sågen stannade tvärt, och då de såg efter, hade det gått sönder i verket inunder så otäckt, att de aldrig höll på få det helt igen.- Den där stora råttan var väl rået för sågen, som blev retat av att bli behandlat på detta sätt.