Titel: "Mamsellen" i ångsågen.

Meddelare: Fru Karin Nordenmark  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Norrfällsviken

1890 lät min man bygga Måvikens ångsåg, och vi flyttade dit. Flera av arbetarne påstod, att de på kvällarna hade sett en "mamsell" komma trippandes ned från berget och gå in på sågen. Men om någon var inne på sågen, såg den icke henne, att hon kom in. De hade sett henne så tydligt, att de kunde beskriva, huru hon var klädd.
Hon hade vit klänning med rött skärp, vit matroshatt med rött band, vita strumpor och likadana lågskor. De sade, att detta var rået för sågen, och de var så förtjusta i "sågmamsellen". Då sågen stod stilla på nätterna gick det brandvakt. Denne berättade nästan varenda morgon, att han hört det arbeta i sågen på natten. Än sågade det alldelles riktigt. Han hörde huru det fräste, då bladen gick genom stocken, huru de knackade på järnsprintarna och ställde om bladen.
Då de tagit lös de gamla bladen, släppte de dem på golvet, så att det bara sjöng i stålet. Detta allt skulle betyda lycka för sågen, trodde de.
En kväll tog jag och en väninna oss före att smyga oss till sågen och agera rå. Men vi hade förr börjat bullra, förrän nattvakten, som var nere i maskinrummet, ropade: "Nej, tack ska ni ha! Ni har inte samma klang och tag i er som dem, som brukar vara här." Han hörde strax, att det inte var hans "mamsell," som bullrade. Men han såg oss inte, ty det var höstmörker.
Nu hade jag stort nöje i att gå in på sågen och se på då det arbetades där, men det inträffade flera gånger vid dessa besök, att en rem sprang eller något annat blev i olag. Då sade arbetarna- om det var skämt eller allvar vet jag ej- att den där mamsellen inte tålde, att det fanns flera fruntimmer i sågen än hon.
Och en gammal gumma föreslog att jag skulle muta rået på så sätt, att jag skulle kasta en silverslant baköver vänstra axeln inne i sågen och inte se efter, vart den tog vägen.
- Flera gånger, då jag gick förbi sågen, hörde jag arbetarna säga till varandra: "Hon må väl inte komma in här, så att det skall börja på klatras igen."