Titel: Skratt under kvarnhuset

Meddelare: Hemmansägare Petrus Sundin  År: 1916

Socken/stad: Vibyggerå  By/kvarter: Otte

I Västmarkom levde en gubbe, som hette Genberg. Det är så pass, att jag minnes honom. Han var en dag och malde i Nordkvists kvarn. Bäst kvarnen gick i full skjuts, tvärstannade hon. Han undersökte i rännan, om någonting var i olag där, tittade ned i vattenrummet och såg efter, om någon stake eller annat föremål fastnat i kall, men allting var i sin fulla ordning. Så tog han till att ställa om i lättverket och mixtrade på alla vis, men det var lika när. Kvarnen stod bergstilla. Då blev han arg och svor till och undrade, varför inte kvarnen kunde få gå. I det samma släppte det lös på en gång, och det slog till ett gapskratt nere i vattenhuset och utefter bäcken. Detta hade han själv berättat.