Titel: Förstörde fiolen av rädsla för strömgubben

Meddelare: Hemmansägare. Hans Vestberg  År: 1917

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Västansjö

Det var i slutet på 1700-eller början av 1800-talet. Då levde i Eden här i socknen en bonde, som hette Olov Kristoffersson, och han var morfar till min pappa. En av hans döttrar hade stor lust att lära sig spela fiol. Fadern ville ej köpa henne någon fiol och då skaffade hon sig en själv. Någon tid därefter var hon i en skvaltkvarn i Edsnoret och siktade mjöl. Kom hon så att tänka på alla historier, hon hört om "strömgubben"-huru styva alla, som lärt spela av honom, blivit, och kanske hon själv nästan kände sig frestad försöka det där. Då tyckte hon, att det i detsamma var en stor, tung skugga, som kom och trängde sig in i kvarnen, och där kändes det bli så kallt. Hon trodde, att det var "strömgubben," som märkt, vad hon tänkte och nu kom för att lära henne, och hon blev så förskräckt, att hon sprang hem och förstörde sin fiol, och efter den dagen spelade hon inte en ton mera.