Titel: I kvarnar och sågar

Meddelare: Torpare Olof Strömgren  År: 1917

Socken/stad: Trehörningsjö  By/kvarter: Lemesjö

Förr gammalt, berättas det, blev de, som vaktade kvarnarna, väckta på nätterna, då det började lida på slutet med säden i kvarnstuten. Det var kvarnens "rå", som skötte om detta. För sågarna fanns det också rå, som höll verket i stånd. I gamla sågen här nere i ån lärde de se "mamseller" gå och stöka där på nätterna, och en sågställare hade sett en stor gubbe stå under såghuset och hålla i nederkanten av sågramen. Det var mycket viktigt, att man "hylla" dessa väsen, för om man råkade till att missfirma dem, ställde de bara till med trassel och krångel.