Titel: Rå vid kolmila

Meddelare: Jonas Gradin  År: 1914

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Galantmyra

Det var på Helgums "märka". Det var jag och Anton Sundholm och August Edling. Vi var där och höll på med kolning. På den där kolbotten var det bra nog konstigt. Jag visste om det förut, för det var inte första gången jag låg i den kojan. Nå, där började även nu vara lite smått oknytt, men jag "åtvarade" karlarna att inte vara rädda och bara hålla sig lugna, för då blir det aldrig så farligt, och man blir inte på något vis skadad av "rået" Men sedan jag flyttade därifrån, så att de andra två blev ensamma, så kunde de nog inte hålla sig på sin kant som de skulle, och de hade varit utsatt för ett sådant oherrans leverne på nätterna, att de höll på bli alldeles rådlösa.- Men nu förtiden hör man inte till mycket av de underjordisk, för det är inte så mycket av sån där "industri" borta i skogarna, fast det finnes nog än. Det är säkert.