Folkminnen

Uppteckning nummer LMV-N5009

pil Visa den handskrivna originaluppteckningen

Titel: Gamla julseder från Vibyggerå socken

Upptecknare: Anna Vestman
Meddelare: A (nna) K (ristoffersson) 

Socken/stad: Vibyggerå 

FÖRBEREDELSER TILL JULEN. Vid bakning av bullar, sötnade man i grytan. Degen fick sedan stå och jäsa en hel vecka, den var så kall att den nästan frös. Bullarna blevo utmärkt goda; de voro bakade av eget mjöl.
Vid ljusstöpningen hade man först att hacka talgen, skira den i en gryta, sedan sila den, varpå den blandades med hett vatten. De ljus som skulle vara i kyrkan gjordes av befolkningen själv. Det anskaffades en man, som veckan före jul skulle gå omkring i gårdarna och uppta ljus till kyrkan. "Den som inte kunde göra ljus i Herrens hus fick ej hemma göra pannsmiskor och pannkakor". I hemmet var det vanligt med trearmade grenljusstakar. I fråga om julputsandet togos alla tennfat fram och skurades och sattes på hyllorna; alltsom kunde fås att skina, skulle skuras. Det bryggdes öl och svagdricka, man gjorde korv, blodkorv även palt (kamser), kaffebröd högst tre sorter.
ORDNING VID JULFIRANDET. Alla skulle bada, även piga och dräng; det var att elda upp bastun ordentligt. Sedan tog man på sig sina helgdagskläder. Firandet av julen började när mörkret föll på. På golvet var det hackad granris; julkärve och julgran förekom ej. Julbrasan skulle vara av utsökt fin björkved. Så tändes ljusen, innan man åt middag, och innan man satte sig till middagsbordet föllo alla på knä och bådo tyst till Gud, det var det högtidligaste i religösa hem. Man åt middag kl. 3 på julafton, aftonvard kl. 6 och kväll kl. 9. På julbordet skulle vara en skinande vit linneduk, smör, bröd och ost (den finaste man fått från fäbodarna) lutfisk, fläsk och palt, kräm och hembakade smörbakelser (smörbrödstårta). Julgröten var risgrynsgröt med sirup på. Husdjuren fingo även de del av det goda, de fingo var sin brödskiva och 1/4 brödkaka. Om kreaturen lågo när man kom in i ladugården blev det god skörd, om de stodo blev det dålig skörd.


/Ur Hampnäs arkiv: 24/

Ur Länsmuseet Västernorrlands arkiv. Uppteckningsnr: 5009


Skriv ut  Utskrift Dela: Facebook Twitter


Information


Dessa folkminnen är nedskrivna under 1900-talets första hälft. Vi vill göra dig uppmärksam på att värderingarna hos dåtidens upptecknare skiljer sig från vår tids synsätt. En del formuleringar kan därför i dag uppfattas som stötande.

Läs mer om folkminnessamlingen



Upptäck mer


BOSTADSHUS



ARKEOLOGI MUSEIFÖREMÅL ARKEOLOGISKA FYND PILSPETS

Vävprov

Medalj

Korg