Uppteckning nummer LMV-N456b

Titel: Brännvinsbränning

Meddelare: Hemmansägare Petrus Pettersson  År: 1916

Socken/stad: Själevad  By/kvarter: Lövsjö

Det var sen det blev slut på rättigheten att bränna brännvin. I byn Billa här i socknen fortsatte bönderna emellertid att bränna i löndom. Länsmannen på den tiden hette N.P. Engblom, men kallades vanligen "Själakungen". Han misstänkte, huru det stod till i Billa, och då han en dag träffade "Håka Jonke", tänkte han överrumpla gubben, varför han frågade: "Nå, hur är det i Billa nu förtiden. Bränner ni mycke?" "Joo då, vi kör hem lass på lass, men dä bôttne int". svarade Jonke. "Nej, jag menar brännvin", genmälde länsmännen. "Nää, gûjävel, dä sup vä opp".