Titel: "Sockenlappen"

Meddelare: Änka Anna Greta Lök  År: 1914

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Graningebruk

Det har här i socknen sedan gammalt funnits ett slags ämbetsman, som de kallade "sockenlappen". Han skulle slå ihjäl och flå hundar och kattor, verkställa snöpning och slå åder. Sista sockenlappen här hette Hendrik Andersson och var son till gamla sockenlappen. Han var verklig lapp men gick bondklädd. Han fick av bruket ett jordområde, där han byggde sig en stuga. Den stugan kallas än i dag "Lappstugan" och bebos av Hendrik Andersson sonhustru. I övrigt hade "lappen" ingen annan lön än rättigheten att "gå omkring sockna med säcken." Dagarna före jul var man säker, att lappens gumma kom, och då skulle hon ha av all vanlig julkost och ett ljus i varje gård. Lappens yrke var nedsättande. Ingen "riktig" person ville befatta sig med slikt. Det är väl omkring 25 år sen sista sockenlappen här dog. Jag tror nästan, att han var född 1812. (F. 1813,d. 1890-27/2 enl. församlb.)