Titel: "Sockenlappen" i Stigsjö

Meddelare: Torpare Isak Pettersson  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Sörgården

Före 1860-talet åt ingen "riktig människa" här på trakten hästkött. Inte heller slaktade en bonde sin häst själv. Det skulle "sockenlappen" göra. Han fick leda bort hästen och göra med den vad han ville, bara han kom tillbaka med huden. "Lappen" åt hästkött, och det har sedan urminnes tider varit ordning här, att gammelhästarna skulle tillfalla sockenlappen. Då en bonde här i bygden själv tog vara på hästköttet 1866, fick han utstå en förfärlig smälek för att han "var så simpel, att han tog födan från lappen." Sockenlappen skulle i övrigt slå ihjäl och flå hundar och kattor och snöpa. I forna tider skulle "lappen" även "bota" och "laga" kreatur. Lappens taxa var 25 öre för en katt och 50 öre för en hund och snöpning. Dessutom fick han till jularna uppbära varjehanda marvaror från varje gård. I Brunne hade byamännen upplåtit torplägenhet åt lappen. Sista "sockenlappen" hette Erik Nilsson och dog i början på 1880-talet. Sen har tjänsten varit vakant.