Titel: "Sockenlappen"

Meddelare: Bagare Per Erik Lundberg  År: 1918

Socken/stad: Ramsele  By/kvarter: Tängsta

Jag minnes till sista "sockenlappen" här i Resele. Han bodde i Rödsta i en liten stuga, som han arrenderade eller hyrde. Han hade som till ämbete att ta ihjäl hundar. Då man kom till honom med en sådan, hängde han upp den i en björk utanför stugan och slog ihjäl honom. Han skulle också flå hundarna. För varje hund, han expiderade, hade han en viss bestämd ersättning men inga förmåner därutöver. På de tiden födde man upp mycket hundar här i socknen och tillverkade pälsar av skinnen. Det föll aldrig någon in att slå ihjäl sina hundar själv, varför lappen hade rätt mycket att göra. Emellanåt gick han och hans gumma omkring i socknen och tiggde som andra fattiglappar brukar göra.