Titel: I brist på varpstol

Meddelare: Hustru Sara Edblad  År: 1916

Socken/stad: Nätra  By/kvarter: Gärden

Jag minnes mamma sade, att hon hört talas om, att de förr i tiden icke hade "revträ" (varpstol) utan de "revade" (varpade) väven på gärdesgårdarna. Då borrade de väl in skelpinnar på gärdesgården och på ett avstånd därifrån av den blivande vävens längd en annan pinne. Så sprang de med tråden fram och åter- ett förfärligt arbete.

ANM.
Min morfar, som var född i Nordmaling 1826 hade i sin barndom hört talas om, att de förr i tiden brukade "reva" eller "ränna" väv genom att springa med tråden runt omkring stugan. Måhanda har uttrycket "ränna" väven uppkommit just av den anledningen att de på detta sätt sprang eller "rände" med tråden.
L.Jn.

finns efter fritexten.