Titel: På "rockstugan"

Meddelare: Hemmansägare N.J. Libéll  År: 1915

Socken/stad: Nordingrå  By/kvarter: Mjösjön

Mormor min berättade denna episod från en "rockstugubjudning" i hennes ungdom d.v.s. att det är väl 60 år sedan:
Det var en spefågel, som upplyste, att han skulle släppa väder 20 gånger. Han började och de andra kontrollerade. Han kom upp till 19, men då var det stopp. Då stötte han en flicka i sidan och sade: "Låna mej en du!" Ögonblickligen släppte hon en smällare, och då blev det roligt alldeles förfärligt. Man behövde inte ordna till med dyra tillställningar på den tiden, för att ha roligt.
Vid de där rockstugubjudningarna gick det så till, att man i en gård bjöd linspinnarna från de andra gårdarna. Fruntimmerna infann sig sedan morgonsysslorna voro undanstökade. Sedan pojkarna gjort ifrån sig utegörat på aftonen kom även de. Kvinnorna hade med sig spinnrockarna och kappspann. Pojkarna hade emellanåt nätbinningen med sig. Första gången man var i en gård bjöds där på något litet traktering. En fjärdedels rågkaka med smör och ost på tyckes hava varit överenskommen mängd jämte något att dricka. Då man vilade från arbetet tog man sig en svängom i stugan eller "riske" (tumultade) med varandra. Slapp man till, gjorde man varjehanda skälmspratt med varandras rockar eller arbeten. Det berättas från ett sådant tillfälle, att en flicka fick se en pojke hållas med hennes spinnrock. Då sade hon: "Käre deg, ta krappen å lätt bli ratjen!" Hon menade att han hellre skulle få bråka, och tumulta med henne än ställa något i olag i rocken.