Titel: All världens mästersmed

Meddelare: Torpare Isak Pettersson  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Sörgården

Då Vår Herre gick här på jorden, kom han en dag till en smedja där smeden hade sett ut en skylt, som det stod: "All världens mästersmed." V. H. tyckte, att det där såg för övermodigt ut, och därför gick han in i smedjan för att visa karlen där, huru det gick till att smida på mästervis. Snart kom där en bonde, som skulle ha hästen sin skodd. "Det där skall jag göra," så V. H. Så tog han lös fötterna på hästen, lade dem i härden och smidde fast skorna på dem, och sen satte han tillbaka på hästen, och det gick syndastraffen så fort och blev mycket bra. Strax efteråt kom där en gammal, ful käring i smedjan. Den tog Vår Herre och hyvade upp i härden och smidde om henne till en ung, vacker flicka. Sen gick han vidare. Smeden tyckte, att det där såg så enkelt ut, att även han skulle kunna göra om samma tempo. Då nästa bonde kom för att få sin häst skodd, så tog smeden lös fötterna av hästen och skulle smida på dem. Men det gick inte bra. Han brände närapå upp dem, och då han skulle sätta fast dem, lyckades det inte alls. Men han gav sig inte för det. Så fort han fick tag på en gammal käring, skulle han smida om henne, liksom han sett V. H. göra. Men det gick så illa, att käringen strök med för honom. Lyckligtvis kom V. H. åter den vägen fram, och han tog och ställde allt tillrätta igen, men sen tog han ned skylten för smedan, ty denne var inte berättigad få ha den, eftersom han inte kunde så pass.