Titel: Fan och smeden

Meddelare: Torpare Isak Pettersson  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Sörgården

Det var en smed, som hade gjort kontrakt med den onde, att denne skulle hjälpa honom tillrätta med alla krångligare göromål i smedjan. Men så kom väl dagen, då fan skulle ta smeden. Det har ju varit så i alla de kontrakten. Smeden hade som vanligt gått till smedjan den dagen också, och så hade han tagit med sig en stor säck, som var full med svin hår. Då nu fan kom och ville ha honom med, sa han, att han inte hade tid för ögonblicket. Han skulle smida en hop hästskosöm. Fan kunde ju ta och hjälpa till, så blev de förr färdiga att ge sig iväg, och så kastade han fram svinhårssäcken, att han skulle smida hästskosöm av svinhåren. Men det var mer än själva fan kunde. Smidde han kallt så gick det av för honom, och då han skulle värma det så brändes det upp för honom. Då han hållit på krångla en god stund, blev han sint, kastade hammaren och sa: "Jag ger blankt fan i dej!" och så for han sin väg, och smeden slapp undan att bli med.