Titel: Smeden och fan

Meddelare: Födorådstag. Nils Petter Engblom  År: 1917

Socken/stad: Björna  By/kvarter: Kärrsjö

Fan kom en gång till en smed och ville lära denne ett sätt att "välle" (svetsa), som ingen annan än den onde kunde. I lön skulle han ju som vanligt ha själen, förstås. Men smeden svarade, att han inte behövde lära sig mera än han kunde i den vägen. Det gick så utmärkt bra som det gjorde för honom. "Då har du väl på bra med sand?" frågade fan. "Dä är just vad jag gör, dä!" svarade smeden. Men det var justament det knepet, som ingen annan än den onde ditttils vetat om. Nu kom den konsten ut, emedan hin inte tänkte sig för bättre.