Titel: Stockholmskörare-"brunnsynare"

Meddelare: Arrendator Isak Johan Söderholm  År: 1915

Socken/stad: Graninge  By/kvarter: Vik

Innan det fanns järnbanor, brukade vissa personer på de olika trakterna här norrut köpa upp skogsfågel och skinn och köra till Stockholm och sälja. Far min talade om, att det var en sån där "Stockholmskörare," som kom till en gård långt söri landet och ville låna hus, men de klagade, att de hade så långt efter vatten, så de hade nog med att frakta hem åt sina egna djur. "Får jag låna hus," sa han," så skall jag visa ut ett säkert brunn åt er, för det kan jag." Men inte var han någon "brunnsynare," utan han ljög. Ja, han fick stanna. Så skulle han väl visa ut brunnet åt dem, och det gjorde han i fähusporten. Där skulle de gräva, så skulle de få vatten. Nästa år tordes han inte fara till den där gården utan tog in i en annan gård i byn. Där fick han höra, att de i andra gården grävt i fähusporten och fått rikligen med vatten. Då var han inte rädd gå dit beständigt sedan, och alltid fick han låna hus, utan krångel och det kostade honom ingenting.