Uppteckning nummer LMV-N445a

Titel: På Sollefteå marknad

Meddelare: Hemmansägare Jonas Nyström  År: 1915

Socken/stad: Stigsjö  By/kvarter: Sörgården

Det var nog en 50 år sedan på marknaden i Sollefteå. I en gård där i S. boddde en massa marknadsfolk, bland dem en gubbe från Viksjö som hette Hornéus. Han hade ord om sig att kunna trolla. Nu inträffade det, att någon i det här sällskapet mistade ett hästtäcke. Han gick till H. och beklagade sig, och det fick de andra också höra på. Nog skulle det bli bra med den delen, mente H. Han skulle "göra igen" täcket. Därpå gick han ut på förstugubron och ropade, så att det hördes in i stugan: "Bombastus min tjänare, skynda dig!" Det upprepade han flera gånger. Det var en i sällskapet, som stulit täcket och nu blev han rädd och smög sig ut och bad H. sluta upp, så skulle han lämna tillbaka täcket. H. tillsade honom att lägga täcket på förstubron, och så gick han in. Om en stund sade han till den, som mistat: "Du kan gå ut och se efter på bron." Där låg täcket förstås. De blev kan tänka inte litet förvånade över Hornéus trolldomsförmåga.