Titel: "Kälinga", som inte låna folk hus

Meddelare: Hemmansägare Anders Hagström  År: 1917

Socken/stad: Anundsjö  By/kvarter: Sörflärke

I en bondgård var det en "käling", som aldrig ville låna folk hus. Detta var gubben hennes mycket missbelåten med, ty han hade själv varit ute på resor mycket, så att han visste, huru otrevligt det är att springa gård in gård ut och inte få husrum. Men så hittade han på ett sätt att bota "kälinga". Han tog henne med sig en gång, då han for ut på en resa. Då det blev kväll, skulle de förstås låna hus. Gumman fick sitta ute i släden, medan han skulle ha gå in och höra efter. Inte begärde han få låna hus, utan han stod inne och pratade en stund. Så gick han ut till gumman och sade, att han blivit nekad husrum. Så körde de till nästa gård. Där gjorde han likadant och så gård för gård, till dess att gumman blev så förtvivlad, att hon började gråta. Då först gick han in och lånade hus för natten. Men efter den betan, nekade gumman aldrig husrum åt någon människa.